Historien om Sveriges energipolitik

Historier brukar alltid börja med en spännande inledning. I fallet el skulle det heta ”Det var en mörk vintermorgon den 31 januari 1996 då staten tog det stora steget att avreglera elmarknaden”. Det var alltså ungefär 15 år sedan som det stora steget togs mot en bättre och en mer konkurrensutsatt elmarknad. Monopolet som drevs att statliga Vattenfall plockades bort och det nu fritt att konkurera om kunderna .

Historier brukar alltid börja med en spännande inledning. I fallet el skulle det heta ”Det var en mörk vintermorgon den 31 januari 1996 då staten tog det stora steget att avreglera elmarknaden”. Det var alltså ungefär 15 år sedan som det stora steget togs mot en bättre och en mer konkurrensutsatt elmarknad. Monopolet som drevs att statliga Vattenfall plockades bort och det nu fritt att konkurera om kunderna . Förslaget var givetvis inte fritt från diskussion och de stora elbolagen var trotsiga motståndare till förslaget medan de mindre kommunala bolagen givetvis såg på beslutet med tillförsikt.

Fult spel från de stora

Att avregleringen skulle komma var redan klart ganska tidigt på 90-talet eftersom en avreglering inte görs över en natt. Det har gav de stora bolagen möjlighet att dubbelspela mot övriga aktörer. Samtidigt som de utåt sätt var väldigt arga och förbannade på själva reformen hade flera bolag redan inlett operation köpa upp mindre bolag för att säkra kassaflödet. Här fanns alltså en öppning att utnyttja systemet och försöka inneha flera kommunala bolag och därmed säkra högre priser. De kommunala bolagen i sin tur var inne i en mörk period och hade rejäla underskott i kassaboken vilket givetvis lockade till försäljning när de stora jättarna kom och la bud som dessutom var rejält tilltagna. För att inte marknaden skulle omvandlas till oligopol istället för monopol valde man därför att ge ut vissa rekommendationer om hur avregleringen skulle gå till och det las inga specifika förbud för just upphandling.

Elpriserna sjönk – men bara tillfälligt

När avregleringen var ett faktum fick faktiskt elpriserna önskad effekt och de gick ner i pris. Det här var emellertid bara tillfälligt då det senare visade sig att just 1996 var ett år med stort nederbörd som gjorde att reservoarerna var välfyllda och därmed kunde säljas billigare. När millennieskiftet genomfördes gick priserna kraftigt upp och de stora vinnarna blev ändå i förlängningen de större kraftbolagen som kunde håva in rejäla summor pengar.