Kilowattimme

Begreppet kilowattimme används för att mäta mängden el som förbrukas. Därför relaterar man nästan alltid till just kilowattimme, kWh, när man talar om energianvändning eller kostnad för el. För att botanisera rejält bland högstadiefysiken så är alltså enheten wattimme medan kilo används för att påvisa att det är 1000 wattimmar som avses, det vill säga en kilowattimme. Vad är då en wattimme? En wattimme är måttet för effekten watt under en timme.

Begreppet kilowattimme används för att mäta mängden el som förbrukas. Därför relaterar man nästan alltid till just kilowattimme, kWh, när man talar om energianvändning eller kostnad för el. För att botanisera rejält bland högstadiefysiken så är alltså enheten wattimme medan kilo används för att påvisa att det är 1000 wattimmar som avses, det vill säga en kilowattimme. Vad är då en wattimme? En wattimme är måttet för effekten watt under en timme. Den går att bryta ner ytterligare och då brukar man tala om wattsekunder. En kilowattimme motsvarar således 3600 wattsekunder. Wattsekund kan i sin tur brytas ner till storheten för energi, nämligen Joule. Genom det här är alltså begreppet härlett och utrett. För att förtydliga i mer matematiska termer gäller följande:

1 Wattimme = 3600 Wattsekunder = 3600 Joule

1000 Wattimmar = 3 600 000 Joule = 1 Kilowattimme (kWh)

Relation till kilowattimme

För den ovane eller mindre matematiske kan det här fortfarande verka oerhört rörigt. Det går emellertid att göra det lite enklare för att alla verkligen skall förstå. Eftersom det normala måttet är just kilowattimme så kan det vara skönt att ha någon teknisk pryl att relatera till för att förstå innebörden. Tänk dig en spisplatta. Den har ofta effekten av 1000 watt, det vill säga 1 kilowattimme. Det innebär att om en spisplatta är igång under en timme har den alltså dragit en kilowatt. Priset i sin tur är alltså öre * kilowattimme.

Nedan följer några exempel hur mycket en kilowattimme motsvarar i ett antal tekniska prylar;

–    Rosta bröd i en timme
–    Damsuga i en timme
–    Basta i 12 minuter
–    Torka håret med hårtork i 40 minuter
–    Ladda mobiltelefonen i 200 timmar
–    Ha en lågenergilampa igång i 111 timmar.

Det varierar tydligt mellan olika prylar i hushållet. Att ha lampor igång, ladda telefonen eller att rosta bröd är således inte speciellt kostsamt. Däremot brukar de stora elbovarna i hushållet räknas till kaffekokare, torktumlare, strykjärn och värmeelement.

Fördelning av hushållselen

Slår man ut den el som används i ett normalt hushåll är det så att det är uppvärmningen som står för den största mängden. Nästan 60 % av hushållets elförbrukning går till uppvärmning. Ungefär 20 % går till varmvatten, disk och duschande. Övriga 20 procent går till hushållselen så som kylen, frysen, tvätt, belysning, matlagning samt alla tekniska prylar som används i ett hushåll. Med det som bakomliggande faktor är det således inte så svårt att förstå att en hyresrätt med varmhyra och vatten som ingår får en något högre hyra eftersom fastighetsägaren själv får stå för de största energibehoven.